Müdürlüğü Sona Erecek Yöneticilerin Durumları

 Milli Eğitim Bakanlığının Temel Eğitim Kanununda değişiklik içeren Kanunun uygulanması ve hukuki süreçler...
Milli Eğitim Bakanlığının Temel Eğitim Kanununda değişiklik içeren Kanunun bu hafta Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak Resmi Gazetede yayınlanması bekleniyor. 

Kanun Tasarısının Resmi Gazete'de yayınlanmasının akabinde , Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Teşkilatında Müsteşar yardımcısı , genel müdürler , grup başkanları ve şube müdürleri havuza alınıyor. 

Taşra teşkilatında ise il müdürleri , ilçe müdürleri , il müdür yardımcılarının kadroları düşüyor. 

Okul müdürleri , müdür baş yardımcıları ve müdür yardımcılarından yöneticilikte 4 yılını dolduran idaricilerin görevleri sona eriyor. 

Burada okul müdürleri ve yardımcıları ile ilgili görev süresi konusunda tereddütler yaşanmaktadır. 

Milli Eğitim Bakanlığının okul müdürleri ve yardımcıları konusunda uygulaması şu şekilde olacaktır. 

Müdürlük ve müdür yardımcılığı görevinde toplam hizmet süresi 4 yıl ve üstü olanların görevlendirmeleri sona erecektir. 

Kısaca müdür ve müdür yardımcılarımızın hizmet cetvellerinde müdürlük görev süresi 4 yıl ve üstü olanların görevlendirmeleri Kanunun Resmi Gazete'de yayınlanmasının akabinde sona erecektir. 

Milli Eğitim Bakanlığının Temel Eğitim Kanununda değişiklik içeren Kanunun Resmi Gazete'de yayınlanmasının akabinde muhalefet partileri bu Kanunun iptali için Anayasa mahkemesine başvuru yapacaklardır. 

Anayasa mahkemesinin bu başvuru sonucu merkez teşkilatı ve taşra teşkilatında yöneticileri görevden alan maddesini iptal etmesi durumunda ne olacaktır. 

Anayasa’nın 153. maddesi, Anayasa Mahkemesi kararlarının geriye yürümeyeceğini düzenliyor: “İptal kararları geriye yürümez.” 

Anayasa mahkemesi yöneticilerin görevden alınmasını içeren maddeleri iptal etse bile , Anayasa'nın 153. maddesi uyarınca iptal kararlarının geriye yürümez ilkesine göre bu yöneticiler tekrar görevlerine dönemeyecekler. 

Ancak Anayasa mahkemesinin kararlarını ilgi tutarak bireysel bazda idare mahkemeleri ve Anayasa mahkemesine dava açabileceklerdir. 

Sonuç olarak ; Milli Eğitim Bakanlığının Temel Eğitim Kanununda değişiklik içeren kanunun Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından binlerce yöneticinin yöneticilik görevleri üzerlerinden alınacaktır. Muhalefet partilerinin Anayasa mahkemesinde bu maddeleri iptal ettirmesi durumunda bile Anayasa’nın 153. maddesine göre iptal kararlarının geriye yürüyemez ilkesine göre bu kişiler tekrar görevlerine iade edilmeyeceklerdir. 
Sayın ziyaretçi biliyor musunuz? Bu yazı sizden önce counter kişi tarafından okundu.
Yasal Uyarı: Yayınlanan yazıların ve haberlerin tüm hakları BİYOLOJİALEMİ.COM'a aittir.biyolojialemei.com'un yazılı izni olmadığı sürece sitede yer alan bilgiler; başka bir bilgisayara yüklenemez, değistirilemez, çogaltılamaz, kopyalanamaz, yeniden yayınlanamaz, postalanamaz, dağıtılamaz. Ancak alıntılanan yazı ve haberlere aktif link verilerek kullanılabilir.

,

0 yorum

LÜTFEN YORUMLARINIZI YAZINIZ

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

Blogger tarafından desteklenmektedir.