6.SINIF FEN TEKNOLOJİ DERSİ PERFORMANS-DESTEK VE HAREKET SİSİTEMİ
DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ
destek ve hareket sistemi konu anlatımı sbs,destek konu anlatımı,hareket konu anlatımı,ekol hoca konu anlatımı,ekol hoca destek ve hareket,destek ve hareket ders notları,
Hareket sistemini iskelet sistemi ve kas sistemi oluşturur.Kemiklerden oluşmuş,birbirine eklemlerle, bağlarla bağlanmış,güçlü yapıya İSKELET denir.
İskelet Sistemi
1- Uzun kemikler: Kol ve bacak kemikleri.
2- Kısa kemikler: Omur ve bilek kemikleri.
3- Yassı kemikler: Kalça,göğüs,kürek,kafatası kemikleri.
Elimizde kaç kemik bulunur? (cevap için tıklayınız)
Kemik Çeşitleri
İskelet üç kısımdan oluşur:
1- Baş iskeleti.
2- Gövde iskeleti.
3- Üyeler iskeleti
Baş iskeleti
Kafatası ve yüz kemiklerinden oluşur.Baş iskeleti,alt çene kemiği hariç oynamaz eklemlerden ve yassı kemiklerden oluşmuştur.
Kafatasında 8, yüzde 14 olmak üzere kafatasında 22 kemik bulunur.
Kafatası ve yüz kemikleri sağlam bir kutu oluşturarak beyni korur.
Gövde İskeleti
Omurga,kaburga,göğüs kemiği,omuz ve kalça kemiklerinden oluşur.
Göğüs kafesi:12 çift kaburga ve önde göğüs kemiğinden oluşur.Kaburgaların 7 çifti bir ucu omurga,diğer ucu göğüs kemiğine bir kıkırdakla bağlanır.8,9 ve 10′uncu çiftlerin uçları önde birbirine kıkırdakla,bu kıkırdakta göğüs kemiğine bağlıdır.
Göğüs kafesi,yaşamsal organlardan kalp ve akciğerleri korur.
Omurga:Omur adı verilen 33 kemikten oluşmuştur.Omurlardaki delikler omurilik kanalını oluşturur.Omurga beş bölgeye ayrılır.
Boyun bölgesi;7 omur,sırt bölgesi;12 omur,bel bölgesi;5 omur,sağrı bölgesi;5 omur,kuyruk sokumu;4 omur bulunur. Omurga kanalında omurilik bulunur.
Üyeler iskeleti
Kol ve bacak iskeleti olmak üzere iki kısımda incelenir.
Kol iskeletinde toplam 30 kemik,bacak iskeletinde toplam 30 kemik bulunur. Kol ve bacaklarda toplam 120 kemik bulunur. Kol kemikleri gövde iskeletine,köprücük ve kürek kemiklerinin oluşturduğu göğüs kemeri,bacak kemikleri de kalça kemiklerinin oluşturduğu kalça kemikleri ile bağlanır.
Sayın ziyaretçi biliyor musunuz? Bu yazı sizden önce
kişi tarafından okundu.
Yasal Uyarı: Yayınlanan yazıların ve haberlerin tüm hakları BİYOLOJİALEMİ.COM'a aittir.biyolojialemei.com'un yazılı izni olmadığı sürece sitede yer alan bilgiler; başka bir bilgisayara yüklenemez, değistirilemez, çogaltılamaz, kopyalanamaz, yeniden yayınlanamaz, postalanamaz, dağıtılamaz.
Ancak alıntılanan yazı ve haberlere aktif link verilerek kullanılabilir.
0 yorum
LÜTFEN YORUMLARINIZI YAZINIZ