9.SINIF PERFORMANS - EUBAKTERİLER

       

  EUBAKTERİLER

Genel Özellikleri

a)Prokaryotturlar
b)Enzim sistemleri bulunur,özgün metabolizmaları vardır.
c)Nucleus ve zar sistemlerine ait organeller bulunmaz.
d)yönetici molekülü DNA dır ve nuclear alanda çıplak olarak bulunur.
e)Protein,yağ ve karbonhidrat içeren hücre çeperi vardır.
f)Bazılarında kapsül bulunur.
g)Sitoplazmada NA,RNA,ribozom,poliribozom,gli kojen,yağ damlaları
bulunur.
h)Hücre zarı kıvrımlarından oluşmuş mesezom ve tilakoid taşıyanlar vardır.
Mesezomksijenli solunum Enzimleri taşırlar.
Tilakoid:klorofil taşırlar.
ı)Flagellum(kamçı) taşıyanlar aktif hareketlidir.
k)Tek veya koloniler halinde yaşarlar.
1-Şekillerine göre:
Yuvarlak(coccus)
Çubuk(bacillus)
Virgül(vibriyon)
Spiral(spirillim)
2-Koloni oluşumuna göre
a)Monococcus :Tekli hücre
b)Diplococcus :İkili, hücre
c)Streptococcus :Zincir şeklinde
d)Staphylococcus :Üzüm salkımı şeklinde
3-Gram boyama yöntemine göre
a)Gram pozitif:boyanabilen
b)Gram negatif:boyanmayan
4-Solunum biçimlerine göre
a)Aerobe bakterilerksijen seven
b)Anaerobe bakterilerksijensiz ortamda yaşayanlar
c)Fakültatif anaerop :hem oksijenli hem oksijensiz ortamda yaşar
5-Beslenme biçimlerine göre
a)Hetotrof bakteriler:Besinlerini dışarıdan hazır olarak alan bakteriler.
1-Saprofitler:Sindirim enzimleri vardır.Hücre dışı sindirimle bitki ve hayvansal
artıklarla beslenirler.Doğada madde döngüsü için önemlidirler.
2-Parazit-patojen :Sindirim enzimleri yoktur.Besinlerini diğer canlıların
vücudundan hazır olarak alırlar.
3-Mutualist : Başka canlıların vücudunda yaşarlar. Bu birliktelikten her iki
canlıda fayda sağlar.
4-Kommensal:Başka canlıdan faydalanır diğer canlı bundan fayda veya
zarar görmez.

b)Ototrof bakteriler:İhtiyaç duydukları organik besinlerini kendileri
sentezlerler.
1-Fotoototroflar:Tilakoidlerinde ki klorofilleri sayesinde ışık enerjisinden
faydalanarak organik besinlerini üretebilen bakterilerdir.
2-Kemoototroflar:Kuvvetli oksidasyon enzimleriyle inorganik maddeleri
oksitleyerek ürettikleri enerji ile organik besin sentezleyen bakterilerdir.

6-Bakterilerde üreme
a-Eşeysiz üreme
Bakteri hücresi ortam şartları uygun olduğunda mitoz bölünmeyi andıran
(Fissyon bölünme) bölünme ile hızla coğalır.
b--Eşeyli üreme:
1-Konjugasyon:Karşılıklı gen alış verişi şeklinde gerçekleşir
2-Transformasyon:Ortamda farklı özellikte bakteri geninin alınışı ile
gerçekleşir
3-Transduksiyon:Bakteri virüsleri aracılığı ile farklı bakteri genlerinin alınışı
ile gerçekleşir
NOT:Bakteriler hızlı üreme yeteneğine sahip canlılardır.
Üreme hızını düşüren faktörler şunlardır :
1-Besin azalması
2-Metabolik artıkların artması
3-ph değerlerinin değişmesi
4-Susuzluk
5-Antibiyotikler
6Yüksek ve düşük ısı
Endosporlar:

Bakterilerde görülen endospor oluşumu üreme amaçlı değil olumsuz çevre
koşullarına dayanabilmek içindir.
1-Sindirim enzimlerine
2-Düşük ve yüksek ısıya (Belirli değerlerde)
3-Susuzluğa
4-Besin azlığına
< ![endif]> 5-Metabolik artıklara karşı dirençlidirler.
Notlar
Bazı bakterilerde olan özellikler.
a-Kapsül oluşumu
b-Flagellum(kamçı)
c-Mesezom un olması
d-Tilakoidin olması
e-Endospor oluşumu
Kamçı: aktif hareketi
Mesezom: oksijenli solunumu
Tilakoid(klorofil): fotosentezi
Sindirim enzimleri: saprofit beslenmeyi
Oksidasyon enzimleri: kemosentezi gerçekleştiren yapılardır.


Bütün bakterilerdeki ortak özellikler şunlardır
a-Hücre çeperi
b-Hücre zarı
c-Sitoplazma
d-Poliribozomların olması
e-Depo besin olarak glikojen ve yağ damlalarının olması
f- DNA nın olması
g-RNA ve ribozomların bulunması
Bakterilerin Önemi
1-Antibiyotik üretiminde
2-özel (İnsülin) protein üretiminde
3-Fermantasyonda(Alkol üretimi)
4-Keten-kenevir işlenmesinde yumuşak dokuların çürütülüp ayrıştırılmasında
5-Mayalanmada(Yoğurt,Peynir vb.)
6-Tarımda biyolojik savaş
7-Genetik çalışmalarda
8-Canlılarda hastalıklara neden olarak ölüm,sakatlık ve ekonomik kayıplara neden olurlar.
NOT:Anaerob bakteriler oksijensiz solunumla karbonhidrat parçalamalarına fermantasyon(Mayalanma),protei n ve amino asitleri parçalamalarına ise pütrifikasyon (Çürüme) denir.
Sayın ziyaretçi biliyor musunuz? Bu yazı sizden önce counter kişi tarafından okundu.
Yasal Uyarı: Yayınlanan yazıların ve haberlerin tüm hakları BİYOLOJİALEMİ.COM'a aittir.biyolojialemei.com'un yazılı izni olmadığı sürece sitede yer alan bilgiler; başka bir bilgisayara yüklenemez, değistirilemez, çogaltılamaz, kopyalanamaz, yeniden yayınlanamaz, postalanamaz, dağıtılamaz. Ancak alıntılanan yazı ve haberlere aktif link verilerek kullanılabilir.

0 yorum

LÜTFEN YORUMLARINIZI YAZINIZ

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

Blogger tarafından desteklenmektedir.