YGS'ye girecekler dikkat!

YGS'ye girecekler dikkat!

      

  
Uzun paragraflar korkutuyor okuduğunu anlamayan hata yapıyor, YGS'ye sayılı günler kaldı, YGS'ye girecekler dikkat! Sonra Oku
YGS'nin 4 testinden en yüksek başarı Türkçe'de elde ediliyor. Ancak bu 40 soruluk testin bile cevaplama ortalaması 16.8'i ancak buluyor. Öğrencilerin en büyük endişesi 'uzun paragraflardan oluşan' sorular. Yanlış yapma nedeni ise tüm testlerde gençlerin okudukları metni anlamamaları ve kelimelerin anlamını bilmemeleri
Dört testten oluşan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) diğer testlerle karşılaştırıldığında gençler en fazla Türkçe testinde başarılı oluyorlar. Ancak buradaki başarı ortalaması da övünülecek düzeyde değil. Çünkü 40 soruluk bu testin yapılma ortalaması tümadaylar için ancak 16.8. Bu oran son sınıf öğrencilerinde 17.2’ye kadar çıkıyor olsa da yüzde 50 başarıya bile ulaşılamıyor.
HER YIL DÜŞÜYOR
Bu testin başarı ortalaması her yıl giderek düşüyor. 2011 yılında ortalama 21.9 soru çözülen bu testte ortalama 2012 yılında yaklaşık 4 puan düştü ve 18’e geriledi.
Geçen yıl ise bu oran 1 puandan daha fazla düştü. Son 3 yıl içinde testlerin yapılma ortalamalarındaki düşüş 5.1 puanı buldu. Soruların tümünü doğru yanıtlayanların sayıları da her geçen yıl azaldı. 40 soruda 40 doğru yanıtı olan gençlerin sayısı 2011 yılında 1392 iken 2012’de l.929 oldu. Geçen yıl ise bu rakam 809’a kadar geriledi. Türkçe testinde en çarpıcı sonuçlardan birini de 4 ve altında doğru yanıt verenlerin sayısının da giderek artması. 2011’de 15 bin 99 kişi 4 ve altında soru çözerken, bu sayı 2012’de 31 bin 249, geçen yıl ise 32 bin 666 oldu.
NEDEN ORAN DÜŞÜYOR?
Türkçe sorularında doğru yanıt
verenlerin ortalamalarının düşmesinin en
büyük nedeni okuma alışkanlığının
“dijital nesil” olarak adlandırdığımız
gençlerde olmaması ve uzun
paragraflardan oluşan Türkçe sorularının
bu gençleri zorlaması ve okuduklarını
anlamamaları. İki yıl önce 144 kelimelik
sorular hazırlayan ÖSYM, eleştiriler
üzerine kelime sayısını geçen yıl azaltmış
olsa da paragraflar gençler tarafından yine
uzun bulundu. Sonuç da zaten bir yıl
öncesini aratmayacak kadar düşük oldu.
Uğur Dershaneleri Türkçe Bölüm
Başkanı İbrahimYıldırım, gençlerin
Türkçe sorularında yaptıkları hataların
nedenini şöyle anlattı:
KELİMENİN ANLAMINI BİLMİYOR:
Türkçe’de en çok cümlede anlamve
paragraf sorularında yanlış yapıyorlar.
Öğrencilerin büyük bölümü okumayı
sevmiyor ya da çok az okuyor. Okuma bir
yük gibi geliyor. Bu nedenle okudukları
metni ilk anda anlamıyor, yorum
yapmakta zorlanıyor ve seçeneklerden
hareket ederek sorunun çözümüne
gidiliyor. Oysa bu sorular da kazanım
bilgisini sorgular.
DİL BİLGİSİ İSTİYOR: Dil bilgisini yoklayan
sorularda da yanlış yapılmaktadır. Son
yıllarda çoktan seçmeli soru yerine çok
kazanımyoklayan sorular sorulmaktadır.
Bilgi birikimi gerektiren bu sorular, az gibi
görünse de her seçenek bir bilgiyi
yokladığından donanım
gerektirmektedir.
SORU KÖKÜNÜ ANLAMIYOR: Soruların
soru kökünü anlamadan soruyu
çözmeleri hata yapmalarının en önemli
nedeni. Soruyu anlamadan cevabımantık
yürütmeye çalışarak buluyor.
DİKKATSİZ OLUYORLAR: Dikkatsizlik
hataların başında geliyor ve etkisi çok
büyük. Her seçeneği okumak gerekir.
Aday yaptığı yanlışı diğer seçeneklerin
uyarısıyla düzeltebilir.
OLUMSUZ SORULARA DİKKAT: Olumsuz
soru tiplerinde dikkatli olsunlar. Anlamadığı
soru tiplerini ikinci tura bıraksınlar.
Birden çok kazanımı yoklayan sorularda
her seçeneği değerlendirsinler. Paragraf
sorularında paragrafa bağlı kalsınlar.
NEDEN ORAN DÜŞÜYOR?
Türkçe sorularında doğru yanıt verenlerin ortalamalarının düşmesinin en büyük nedeni okuma alışkanlığının “dijital nesil” olarak adlandırdığımız gençlerde olmaması ve uzun paragraflardan oluşan Türkçe sorularının bu gençleri zorlaması ve okuduklarını anlamamaları. İki yıl önce 144 kelimelik sorular hazırlayan ÖSYM, eleştiriler üzerine kelime sayısını geçen yıl azaltmış olsa da paragraflar gençler tarafından yine uzun bulundu. Sonuç da zaten bir yıl öncesini aratmayacak kadar düşük oldu. Uğur Dershaneleri Türkçe Bölüm Başkanı İbrahimYıldırım, gençlerin Türkçe sorularında yaptıkları hataların nedenini şöyle anlattı:
KELİMENİN ANLAMINI BİLMİYOR: Türkçe’de en çok cümlede anlamve paragraf sorularında yanlış yapıyorlar. Öğrencilerin büyük bölümü okumayı sevmiyor ya da çok az okuyor. Okuma bir yük gibi geliyor. Bu nedenle okudukları metni ilk anda anlamıyor, yorum yapmakta zorlanıyor ve seçeneklerden hareket ederek sorunun çözümüne gidiliyor. Oysa bu sorular da kazanım bilgisini sorgular.
DİL BİLGİSİ İSTİYOR: Dil bilgisini yoklayan sorularda da yanlış yapılmaktadır. Son yıllarda çoktan seçmeli soru yerine çok kazanımyoklayan sorular sorulmaktadır. Bilgi birikimi gerektiren bu sorular, az gibi görünse de her seçenek bir bilgiyi yokladığından donanım gerektirmektedir. SORU KÖKÜNÜ ANLAMIYOR: Soruların soru kökünü anlamadan soruyu çözmeleri hata yapmalarının en önemli nedeni. Soruyu anlamadan cevabımantık yürütmeye çalışarak buluyor.
DİKKATSİZ OLUYORLAR: Dikkatsizlik hataların başında geliyor ve etkisi çok büyük. Her seçeneği okumak gerekir. Aday yaptığı yanlışı diğer seçeneklerin uyarısıyla düzeltebilir.
OLUMSUZ SORULARA DİKKAT: Olumsuz soru tiplerinde dikkatli olsunlar. Anlamadığı soru tiplerini ikinci tura bıraksınlar. Birden çok kazanımı yoklayan sorularda her seçeneği değerlendirsinler. Paragraf sorularında paragrafa bağlı kalsınlar.
ÖĞRETMENE GÖREV İHLALİ UYARISI
YGS’de görev yapacak öğretmen sayısı da 200 binin üzerinde. ÖSYM Başkanı Ali Demir’in “Görevli öğretmenler görev iadesi yapıp gözetmenlik görevini yerine getirmeyecekler, YGS’de kaos çıkaracaklar” açıklamaları üzerine Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) sınav gözetmeni olarak görev yapacak öğretmenleri uyardı. Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük’ün imzasıyla illere gönderilen yazıda görev iadesi yapılmasının “görev ihlali” olarak değerlendirileceği ve yapanlar hakkında soruşturma açılacağı bildirildi.
Rapor alan görevli ÖSYM’ye bildirilecek
ÖSYM ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında yapılan işbirliğiyle, Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) sınav görevlisi olup rapor alan kişilerin rapor alması zor olacak ve rapor alanlar da Medula Hastane Sistemi üzerinden online olarak anında ÖSYM’ye bildirilecek. SGK ve ÖSYM arasındaki çalışmaya göre bir doktor, Medula sisteminde provizyon almak için giriş yaptığında eğer hasta YGS’de görev almışsa, doktorun karşısına “Bu bir kamu görevlisidir ve YGS’de görev almıştır. Sağlık raporu verirken daha hassas olunuz” şeklinde bir yazı gelecek. Doktorun hastaya buna rağmen rapor vermesi durumunda, rapor alan sınav görevlisinin adı, soyadı ve TC kimlik numarası anında ÖSYM’ye iletilecek. Böylece ÖSYM rapor alanların yerine yeni görevlendirme yapabilecek. Mazeret bildirmeden son dakika sınav yerine gelmeyenler de bir daha ÖSYM’nin sınavlarında görev yapamayacak.
Her yıl matematik soruları daha zor oluyor
YGS’de yapılma ortalaması en düşük testlerden biri Temel Matematik. 40 soruluk bu testin çözülme ortalaması geçen yıl tüm adaylar için 7.5 olurken, 306 bin aday ise 0 puan aldı. Üstelik de geçen yıl bir sorunun iptal edildiği hatırlanırsa soruların yapılma ortalamasının daha da düşük olacağını unutmamak gerek. Matematik testinde bu başarısızlığın nedenlerinden biri tıpkı Türkçe testinde olduğu gibi gençlerin okuduğunu anlamaması ve bu nedenle de yanlış şıkkı işaretlemeleri. Fen Bilimleri testinde olduğu gibi bir başka neden de birçok adayın “Nasılsa yapamam” diyerek, matematik sorularını yanıtlamaktan kaçınmaları. FEM Yayınları Matematik Koordinatörlüğü uzmanları bu testin sorularının her yıl giderek daha da zorlaştığını söyleyerek soruların yapısıyla ilgili şu bilgileri veriyor ve adayları uyarıyor:
KPSS VE ALES’E BENZİYOR: Matematikte klasik tarzda gelen soru sayıları oldukça azaldı. Bir de matematiksel mantık dediğimiz soru tipleri çıkmaya başladı. Bu sorular daha çok KPSS ve ALES sayısal sorularını çağrıştırıyor. Bu tür sorular için sadece mantık yürütmek ger kir. Bu tür sorularda çözüm mantığı ancak benzer çokça soru çözülerek kazanılabilecek bir durum.
VERİLEN İPUÇLARINI GÖRMÜYORLAR: Hataların en büyük nedeni soruların dikkatli biçimde okunmaması. Konuları anlamadan yanıt verilmeye çalışılıyor. Verilen ipuçlarını değerlendiremiyorlar. Çok basit işlem hataları yapıyorlar.
KONTROL ETMİYORLAR: Soruları çözerken soru köküne dikkat edilmiyor, ne istendiği anlaşılmıyor ve işlemler yapıldıktan sonra kontrol edilmiyor.
İŞLEM HATALARI YAPILIYOR: Sorularda işlem hatası yapılıyor. Bunu fark edemiyorlar. Yaklaşık 16 soru işlem bilgisine dayanır. Dikkatli okunsa hata yapılmayacak.
MATEMATİKSEL İLİŞKİLER: Yaklaşık 15-16 soru denklem kurma ve çözmeye yönelik sorulardır. Matematiksel ilişkilerden yararlanabilme ve düşünme yeteneğini geliştirme niteliklerine sahiptirler. Birkaç tane seçici sorular vardır. Genelde sayısal ve eşit ağırlık öğrencilerine hitap eder.
BİLGİ GEREKTİREN: Matematiksel bilgi gerektiren sorulardır. Sorulardaki hiçbir veri gereksiz değildir. Her veri sorunun çözümünde bir ayrıntıdır. Bu tür sorularda her ayrıntıya dikkat etmek gerekir.Habertürk.com
Sayın ziyaretçi biliyor musunuz? Bu yazı sizden önce counter kişi tarafından okundu.
Yasal Uyarı: Yayınlanan yazıların ve haberlerin tüm hakları BİYOLOJİALEMİ.COM'a aittir.biyolojialemei.com'un yazılı izni olmadığı sürece sitede yer alan bilgiler; başka bir bilgisayara yüklenemez, değistirilemez, çogaltılamaz, kopyalanamaz, yeniden yayınlanamaz, postalanamaz, dağıtılamaz. Ancak alıntılanan yazı ve haberlere aktif link verilerek kullanılabilir.

,

0 yorum

LÜTFEN YORUMLARINIZI YAZINIZ

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

Blogger tarafından desteklenmektedir.