YGS'ye gireceklere kaygı uyarısı

YGS'ye gireceklere kaygı uyarısı

Özel Bursa Hayat Hastanesi'nden psikolog Dilek Kaymak, YGS öncesi öğrencilere, sınav öncesi ve sınav anında kaygıyla baş etme konusunda önemli tüyolar verdi.
YGS'ye gireceklere kaygı uyarısı             
Özel Bursa Hayat Hastanesi'nden psikolog Dilek Kaymak, kaygının herhangi bir stresli durumunda yaşanan doğal bir duygu ve yaşamın doğal bir parçası olduğunu söyledi.
Her duygu gibi kaygının da kişinin yaşamında gerekli olduğuna dikkat çeken Dilek Kaymak, "Orta düzeyde bir kaygı kişiye enerji verir, onu motive eder. Endişe, huzursuzluk, öfke-kızgınlık, korku,  ümitsizlik, mahcubiyet, hayal kırıklığı, mutsuzluk, tedirginlik sınav kaygısının neden olduğu duygulardır. Kaygı kontrol etmek, öncelikle sınava konsantre olmanızı ve sorulara odaklanmanızı sağlar. Düşüncelerinizi organize etmede, dikkatinizi toplamada yardımcı olur" dedi.
YGS SINAVI ÖNCESİ NE YAPILMALI?
Sınav öncesi kaygının kontrol edilmesinin önemli olduğuna vurgu yapan Kaymak, "Kaygıyı kontrol etmek, olumsuz düşünmenizi ve paniğe kapılmanızı engeller. Kontrol duygusu başarmaya yardım eder, gerçek performansınızı sergilemenizde önemli rol oynar. Beslenmenize ve uykunuza dikkat edin. Temel nefes egzersizleri ile fiziksel egzersizleri yapmak kaygılarınızı ve gerginliğinizi azaltmaya yardımcı olur. Sınava elinizden geldiğince hazırlanmış olma duygusu, kendinizi rahat hissetmenize ve kaygınızı azaltmanıza yardımcı olur. Sınavlardaki tutumunuz ve kendinize ilişkin olumlu bir düşünce yapısı geliştirmeye çalışın. Zaman zaman duruşunuzu, oturma pozisyonunuzu değiştirin, bu sizi rahatlatacaktır. Çok heyecanlanıp aklınıza bir sorunun cevabı gelmediğinde o soruyu geçin. Mükemmeliyetçi olmayın. Beklentilerinizin gerçekçi ve hedeflerinizin ulaşılabilir olmasına dikkat edin. Sadece sınava odaklanın. Zamanınızı kaygılanarak, şüpheye düşerek, kendinizi suçlayarak geçirmeyin. Fiziksel olarak rahat olun. Sınavda artık düşünemediğinizi ya da çok gergin olduğunuzu fark ederseniz, sınav kağıdını bir kenara koyun ve arkanıza yaslanıp derin bir nefes alıp verin. Bu anda sadece nefes alıp verişlerinize odaklanın. Rahatladığınızı göreceksiniz" diye konuştu.
SINAV ANINDA KAYGIYI YOK ETMENİN FORMÜLÜ
Sınav anında ne yapılması konusunda da önemli öneriler getiren Dilek Kaymak, şunları kaydetti;
"Sınav anında; hiçbir şey yapamayacağım, sınav kötü geçecek, ya soruları cevaplayamazsam ya da her şeyi unuttum gibi olumsuz düşünceleri aklınızdan çıkarın ve yukarıda sözü edilen sınav kaygısıyla başa çıkma tekniklerinden birini uygulayın. Hazır olduğunuzu düşündüğünüzde sınava başlayın. Kontrolün kendinizde olduğunu hissettiğinizde ve soruları dikkatle okumaya başladığınızda kaygınız azalacaktır. Yönergeyi dikkatle okuyun ve sorulara göz gezdirin. Zamanı nasıl kullanacağınıza ve soruları hangi sırayla cevaplayacağınıza karar verin. Cevaplayabileceğiniz sorulardan başlamak en iyisidir. Yapabildiğiniz sorulardan başlamak sizi motive eder. Konsantrasyonunuz bozulur ve kaygı düzeyiniz yükselirse, o ana kadar iyi gittiğinizi göz önüne alarak, uyguladığınız tekniği tekrarlayın ve sınava devam edin. Kaygınıza teslim olmayın ve bu durumla baş edebileceğinizi unutmayın."
   
Sınavdan çıkınca yapılması gerekenleri de anlatan Kaymak, "Sınavınız iyi veya kötü geçsin, sınavdan sonra kendinizi ödüllendirin; kendinize sevdiğiniz bir şeyler alın, hoşlandığınız bir şeyler yapın. Başarısızlık kavramını beyin haritanızdan sildiğinizde, bütün yeni fırsat kapıları önünüzde açılacaktır. Kaygının sizi yönetmesine izin vermeyin; siz onu yönetin! Kendinize güvenin" dedi.
 
Sayın ziyaretçi biliyor musunuz? Bu yazı sizden önce counter kişi tarafından okundu.
Yasal Uyarı: Yayınlanan yazıların ve haberlerin tüm hakları BİYOLOJİALEMİ.COM'a aittir.biyolojialemei.com'un yazılı izni olmadığı sürece sitede yer alan bilgiler; başka bir bilgisayara yüklenemez, değistirilemez, çogaltılamaz, kopyalanamaz, yeniden yayınlanamaz, postalanamaz, dağıtılamaz. Ancak alıntılanan yazı ve haberlere aktif link verilerek kullanılabilir.

0 yorum

LÜTFEN YORUMLARINIZI YAZINIZ

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

Blogger tarafından desteklenmektedir.